Καλέστε μας 210-9889708  

Τι είναι το Halloween και πώς ξεκίνησε;

Μία από τις αγαπημένες γιορτές των παιδιών είναι οι Απόκριες, αφού έχουν την ευκαιρία να μεταμφιεστούν σε ό,τι πιο τρελό μπορούν να φανταστούν. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει κάνει την εμφάνισή της στην Ελλάδα και μία άλλη, παρόμοια γιορτή που προέρχεται από το εξωτερικό: το Halloween. Παρόλο που στην Ελλάδα ξεκίνησε να γιορτάζεται περισσότερο από τους “μεγάλους”, όσο περνούν τα χρόνια όλο και πιο πολύς κόσμος “παρασύρεται” από τη μαγεία αυτής της διασκεδαστικής αλλά μακάβριας γιορτής.

Ποιες είναι, όμως, οι ρίζες του Halloween που κλέβει χρόνο με το χρόνο τις καρδιές μικρών και μεγάλων στη χώρα μας;

Σε αντίθεση με τις δικές μας Απόκριες, το Halloween είναι περισσότερο “σκοτεινό”, αφού οι μεταμφιέσεις έχουν στόχο να τρομάξουν, με έναν διασκεδαστικό τρόπο φυσικά. Ο μυστικιστικός χαρακτήρας της γιορτής οφείλεται στις ρίζες της, που, σύμφωνα με τους ειδικούς, βρίσκονται στην Ιρλανδία και την Αγγλία, όταν οι άνθρωποι γιόρταζαν την Κέλτικη γιορτή των νεκρών. Η γιορτή αυτή ονομάζόταν Samhain (ή αλλιώς All Hallows' Day), ενώ ήταν αρκετά παρόμοια με αυτή των Αγίων Πάντων που γνωρίζουμε σήμερα.

Η ονομασία του Halloween, που γιορτάζεται την την παραμονή (Eve) του All Hallows' Day, δηλαδή στις 31 Οκτωβρίου, λοιπόν, προέρχεται από το All-hallow-even. Μάλιστα, το Halloween είναι δημοφιλές - η δημοφιλέστερη γιορτή μετά τα Χριστούγεννα - όχι μόνο στην Ιρλανδία και τη Βρετανία από όπου ξεκίνησε, αλλά και στην άλλη όχθη του ωκεανού, στην Αμερική, μέσω των ανθρώπων που μετανάστευσαν εκεί. Έτσι, όλα τα τρομακτικά έθιμα της γιορτής αυτής άρχισαν να γίνονται γνωστά σιγά σιγά σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με το έθιμο του Halloween όπως έχει εξελιχθεί μέσα στα χρόνια, τα παιδιά μεταμφιέζονται σε τρομακτικά πλάσματα της φαντασίες, σε μάγισσες, ζόμπι ή φαντάσματα και βγαίνουν στους δρόμους, χτυπώντας τις πόρτες των σπιτιών για “Trick or treat”.  Τι είναι αυτό; Σύμφωνα με την παράδοση, τα παιδιά “απειλούν” πως θα τρομάξουν με μία φάρσα τους ιδιοκτήτες των σπιτιών, εάν αυτοί δεν τους δώσουν κάποιο κέρασμα, όπως σοκολάτες ή γλυκά. 

Ωστόσο, το Halloween δεν είναι μία γιορτή μόνο για τα πιτσιρίκια, αλλά αφορά όλη την οικογένεια: γονείς και παιδιά στολίζουν το σπίτι με κολοκύθες που σκαλίζουν σε μορφή τρομακτικού προσώπου, βλέπουν θεματικές ταινίες, ενώ δοκιμάζουν παραδοσιακές συνταγές για το  Halloween με βάση την κολοκύθα.

Στην Ελλάδα, βέβαια, δεν γιορτάζουμε το Halloween σε τέτοια έκταση, όμως δεν παύει να αποτελεί πάντα μία ευχάριστη ευκαιρία για διασκέδαση τόσο για μικρούς όσο για μεγάλους που θέλουν να ξεφύγουν από την καθημερινότητα!

Happy Halloween everyone!

Επικοινωνήστε Μαζί μας

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ILoveEnglish, ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ 189,
Π. ΦΑΛΗΡΟ, ΑΘΗΝΑ, 17563, ΑΤΤΙΚΗ. τηλ: 210-9889708