Τα περισσότερα παιδιά ξεκινούν την εκμάθηση Αγγλικών ήδη από πολύ μικρή ηλικία, στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού, ενώ τα πρόσφατα πολλά σχολεία ξεκίνησαν να ενσωματώνουν τα Αγγλικά στο ημερήσιο πρόγραμμα των μικρότερων τάξεων. Όπως έχουμε αναφέρει, η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει το παιδί την επαφή του με τα Αγγλικά είναι η προσχολική. Στις επόμενες τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου, τα Αγγλικά είναι ενταγμένα ως μάθημα, με αρκετές, μάλιστα, ώρες στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα των μαθητών.
Σίγουρα τα παιδιά στο σχολείο μαθαίνουν Αγγλικά, αλλά, σύμφωνα και με σχετική έρευνα του 2013 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, οι γνώσεις που αποκομίζουν οι μαθητές δεν είναι επαρκείς. Μάθετε περισσότερα για αυτήν την έρευνα, εδώ.
Έτσι λοιπόν, παράλληλα με το σχολείο, τα παιδιά παρακολουθούν ιδιαίτερα μαθήματα Αγγλικών ή γράφονται σε κάποιο φροντιστήριο Αγγλικών με στόχο να γνωρίσουν πιο ολοκληρωμένα τη γλώσσα και να αποκτήσουν αργότερα το πτυχίο Αγγλικών που επιθυμούν.
Φτάνοντας στο Λύκειο και ειδικότερα στην Γ΄ Λυκείου, οι μαθητές καλούνται να δώσουν Πανελλήνιες εξετάσεις στο τέλος του σχολικού έτους, προκειμένου να πετύχουν στην σχολή της αρεσκείας τους. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες σχολές που έχουν ως προαπαιτούμενο για την εισαγωγή, την εξέταση σε μια ή περισσότερες ξένες γλώσσες. Η εξέταση των Αγγλικών ως «ειδικό μάθημα» σε πανελλαδικό επίπεδο έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, γι’ αυτό χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση και σωστή προετοιμασία. Ο τρόπος διδασκαλίας των Αγγλικών στο σχολείο και η προετοιμασία των παιδιών για τα πτυχία Lower, Advanced, Proficiency στο φροντιστήριο, διαφέρει σε πολλά σημεία από τον τρόπο εξέτασης και την ύλη στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Πολλές φορές, στα σχολεία δημιουργούνται ώρες ενισχυτικής διδασκαλίας για τα παιδιά που εξετάζονται πανελλαδικά στα Αγγλικά.
Είναι όμως αρκετές οι ώρες αυτές για την προετοιμασία που χρειάζονται οι μαθητές; Οι μαθητές της Γ' Λυκείου είναι ήδη συναισθηματικά φορτισμένοι με το άγχος των Πανελληνίων εξετάσεων που πλησιάζουν, επομένως χρειάζονται ένα σύστημα μελέτης και έναν εξειδικευμένο καθηγητή που θα τους καθοδηγήσει σωστά σχετικά με την ύλη και τις εξετάσεις.
Συγκεντρώσαμε παρακάτω τις πιο δημοφιλείς σχολές που χρειάζονται τα Αγγλικά ως ειδικό μάθημα:
Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Ναυτιλιακών Σπουδών Παν/μίου Πειραιά
Τούρκικων Σπουδών Παν/μίου Κύπρου
Ξένων Γλωσσών και Φιλολογία (Αγγλικών, Γαλλικών) Παν/μίου Κύπρου *
Ξένων Γλωσσών Μετάφρ. & Διερ/νείας Ιονίου Παν/μίου (ειδίκευση Ισπανικής Γλώσσας & Πολιτισμού)*
Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης *
Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας *
Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών (Παν/μιο Πάντειο και Πειραιά) *
Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών & Πολιτικών Σπουδών (Παν/μιο Μακεδονίας) *
Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και στο Εμπόριο (ΤΕΙ Ηπείρου) *
Τουριστικών Επιχειρήσεων (σχολές ΤΕΙ)*
Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΤΕΙ Ρόδου και Αγ. Νικολάου Κρήτης)*
Για το τμήμα Ξένων Γλωσσών Μεταφρ. & Διερ/νείας Ιουνίου Πανεπιστημίου (ειδίκευση Μετάφρασης ή Διερμηνείας) χρειάζεται η εξέταση σε δύο μαθήματα Ξένης Γλώσσας, τα οποία επιλέγονται από τα Αγγλικά, τα Γαλλικά ή τα Γερμανικά.
Οι σχολές που έχουν αστερίσκο (*) έχουν ως ειδικό μάθημα τα Αγγλικά ή κάποια άλλη ξένη γλώσσα που θα επιλέξει ο μαθητής (Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά).