Καλέστε μας 210-9889708  

3 εφαρμογές στον υπολογιστή για τα Αγγλικά σας

Η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς: τόσο οι υπολογιστές όσο τα κινητά μας κατακλύζονται από εφαρμογές (applications) όλων των ειδών, μερικές από τις οποίες είναι πραγματικά πολύ έξυπνες και παράλληλα χρηστικές για την καθημερινότητά μας. Φυσικά, από αυτές δεν θα μπορούσαν να λείπουν εφαρμογές που σχετίζονται με τα Αγγλικά: δωρεάν, εύχρηστες και πάνω απ' όλα πολύ βοηθητικές, εάν τις χρησιμοποιείτε “υπεύθυνα”.

Google Translate

Η πρώτη, και ίσως δημοφιλέστερη εφαρμογή που αφορά όχι μόνο τα Αγγλικά, αλλά γενικά τις γλώσσες, είναι το Google Translate. Μία πραγματικά βοηθητική εφαρμογή, η οποία σου δίνει τη δυνατότητα να πληκτρολογήσεις το κείμενο που θέλεις να μεταφράσεις από όποια γλώσσα θέλεις, σε όποια γλώσσα θέλεις.

Στα θετικά της στοιχεία εντάσσεται το γεγονός ότι μπορεί να “αναγνωρίσει” από ποια γλώσσα προέρχεται η λέξη την οποία θέλετε να μεταφράσετε, καθώς επίσης το γεγονός ότι, όταν θέλετε να μεταφράσετε μία λέξη από τα Αγγλικά – εμφανίζει τον ορισμό της λέξης, όπως και συνώνυμά της.

Ωστόσο, η εφαρμογή αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιείται με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι μεταφράσεις που προτείνει είναι πολλαπλές ή δεν είναι πάντα ακριβείς. Αυτό σημαίνει πως, εάν ο χρήστης θέλει να χρησιμοποιήσει κάποια μετάφραση σε ένα κείμενο ή μία εργασία, λόγου χάρη, θα πρέπει να γνωρίζει ήδη Αγγλικά, αλλιώς είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει τη λάθος λέξη. Επιπλέον, η εφαρμογή αυτή δεν είναι κατάλληλη για τη μετάφραση ενός ολόκληρου κειμένου στα  Αγγλικά, παρά μόνο εάν θέλετε να καταλάβετε τι γράφει – όχι να το χρησιμοποιήσετε κάπου αυτούσιο, καθώς δεν λαμβάνει υπόψιν του γραμματικούς κανόνες, με αποτέλεσμα η μετάφραση να είναι πολλές φορές αστεία. 

Grammarly

Εάν η γραμματική δεν είναι το δυνατό σας σημείο στα Αγγλικά, υπάρχει η κατάλληλη εφαρμογή που θα σας βοηθήσει να διορθώσετε τα λάθη σας δωρεάν. 

Το Grammarly σας δίνει τη δυνατότητα να ανεβάσετε ένα αρχείο στην αγγλική γλώσσα και το “ελέγχει” για λογαριασμό σας σε επίπεδο γραμματικής, κάνοντας διορθώσεις με βάση τα πιο συχνά λάθη που εντοπίζονται στο γραπτό λόγο. Παράλληλα, εκτελεί ορθογραφικό έλεγχο και έλεγχο στα σημεία στίξης. 

Η εφαρμογή αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, αφού μπορεί να εντοπίσει λάθη που πιθανόν δεν παρατηρείτε οι ίδιοι. Παρόλ' αυτά, πρέπει να έχετε υπόψιν σας πως το application αυτό δεν κάνει θαύματα, δηλαδή δεν είναι απαραίτητο πως θα διορθώσει όλα τα λάθη που μπορεί να υπάρχουν στο κείμενο. Γι' αυτό θα χρειαστεί σίγουρα να κάνετε κι εσείς έναν έλεγχο, χρησιμοποιώντας το Grammarly ως ένα εργαλείο βασικού proofreading.

Thesaurus

Μία εφαρμογή - “θησαυρός”, όπως είναι και το όνομά της, για συνώνυμα και αντώνυμα, που λειτουργεί ως χρήσιμο λεξικό όταν έχετε “κολλήσει” στο ποια λέξη πρέπει να χρησιμοποιήσετε. Τα συνώνυμα και τα αντώνυμα παρουσιάζονται με διάφορα κριτήρια, όπως η νοηματική συνάφεια, η πολυπλοκότητα της λέξης ή το μήκος της. Επιπλέον, η εφαρμογή αυτή παρουσιάζει και πληροφορίες σχετικά με την ιστορία της λέξης για τους λάτρεις των Αγγλικών, ενώ ακόμα δίνει παραδείγματα της λέξης σε διάφορες προτάσεις, καθώς και οδηγίες για το πώς χρησιμοποιείται.

Φυσικά, η χρήση και αυτής της εφαρμογής προϋποθέτει γνώση της αγγλικής γλώσσας, για να μπορέσει ο χρήστης να χρησιμοποιήσει τη σωστή λέξη που ταιριάζει στα συμφραζόμενά του.

Καλό είναι να έχετε υπόψιν σας πως αυτές οι εφαρμογές που έχουν μπει στη ζωή μας μπορούν να διευκολύνουν την καθημερινότητά μας, όμως δε μπορούν σε καμία περίπτωση να μας μάθουν Αγγλικά, παρά μόνο να λειτουργήσουν βοηθητικά. Γι' αυτό, η συμβουλή μας είναι: use wisely!

 

 

Επικοινωνήστε Μαζί μας

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ILoveEnglish, ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ 189,
Π. ΦΑΛΗΡΟ, ΑΘΗΝΑ, 17563, ΑΤΤΙΚΗ. τηλ: 210-9889708