Καλέστε μας 210-9889708  

Προφορικές εξετάσεις στα Αγγλικά: συμβουλές επιτυχίας

Ένα από τα κομμάτια που συνήθως αντιμετωπίζουν δυσκολία όσοι μαθαίνουν Αγγλικά είναι το Speaking. Παρατηρούμε γενικά πως, ενώ οι περισσότεροι μαθητές είναι σε θέση να γράφουν σωστά και να διαβάζουν κατανοώντας πλήρως το νόημα του λόγου, συνήθως “κολλάνε” στα προφορικά, γεγονός που έχει αντίκτυπο τόσο στην ψυχολογία τους όσο στα αποτελέσματά τους. Ειδικά τώρα που είναι περίοδος εξετάσεων, λοιπόν, είναι μία καλή ευκαιρία να δώσουμε μερικές συμβουλές για την καλύτερη απόδοση των μαθητών στα προφορικά.

Καταρχάς, είναι πολύ σημαντικό οι μαθητές να έχουν προετοιμαστεί σωστά πριν τις εξετάσεις με την κατάλληλη εξάσκηση στη συζήτηση μέσα στο περιβάλλον του φροντιστηρίου. Στο φροντιστήριό μας είμαστε της φιλοσοφίας ότι “practice makes better”, δηλαδή ότι η εξάσκηση είναι αυτή που μας βελτιώνει. Γι' αυτό το λόγο, στα μαθήματα Αγγλικών που κάνουμε, μιλάμε πάντα μόνο Αγγλικά, ώστε τα παιδιά να εξοικειώνονται τόσο με τη χρήση της γλώσσας όσο με τη σωστή προφορά. Ένα από τα πλεονεκτήματα που έχουν οι μαθητές όταν εξασκούμαστε στα προφορικά μέσα στην τάξη, είναι ότι ακούν τους συμμαθητές τους να μιλούν: με αυτόν τον τρόπο, παίρνουν ιδέες για το πώς μπορούν να διαχειριστούν τα διάφορα θέματα, ενώ παράλληλα μαθαίνουν από λάθη που μπορεί να κάνουν τα άλλα παιδιά, ώστε να μην τα κάνουν οι ίδιοι.

Ένας από τους συχνότερους λόγους που οι περισσότεροι μαθητές αγχώνονται για την προφορική εξέταση των Αγγλικών είναι ότι φοβούνται πως δε θα καταλάβαινουν τι τους λέει ο εξεταστής, κυρίως λόγω της προφοράς του (ιδιαίτερα όσον αφορά στη βρετανική προφορά). Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι ο βαθμός τους δε θα επηρεαστεί αρνητικά εάν ζητήσουν από τον εξεταστή να παραφράσει την ερώτηση ή να την επαναλάβει. Ίσα ίσα, αν ζητήσουν μία διευκρίνιση είναι πιθανότερο τελικά να δώσουν τη σωστή απάντηση, από το να μην καταλάβουν τι ζητείται από αυτούς ή να μην απαντήσουν καθόλου.

Σκοπός των προφορικών εξετάσεων είναι οι εξεταζόμενοι να μιλήσουν όσο περισσότερο, όσο φυσικότερα μπορούν. Η εξέταση στα προφορικά δε γίνεται για να πουν τη γνώμη τους μονολεκτικά, με ένα “ναι” ή ένα “όχι”, αλλά για να δείξουν ότι μπορούν να εκφραστούν με άνεση, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα σωστά τη γραμματική, το συντακτικό και τις εκφράσεις της αγγλικής γλώσσας. Αυτό σημαίνει ότι ο μαθητής πρέπει να θυμάται να αιτιολογεί τις απαντήσεις του με επιχειρήματα, εμπλουτίζοντάς τις παράλληλα με παραδείγματα που θα επεξηγούν την άποψή του. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να δείξει στον εξεταστή ότι κατανοεί πλήρως το θέμα της συζήτησης και ότι μπορεί να το χειριστεί άνετα.

Επειδή το fluency, η ευφράδεια δηλαδή, είναι σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία στις προφορικές εξετάσεις, συμβουλεύουμε πάντα τους μαθητές μας να κάνουν εξάσκηση και στο σπίτι, ηχογραφώντας τον εαυτό τους, για να μπορέσουν ακούγοντας την ηχογράφηση να εντοπίσουν οι ίδιοι σημεία στα οποία έχουν αδυναμίες, ώστε να τα διορθώσουν. Είναι ουσιαστικό οι εξεταζόμενοι να έχουν φυσική ροή στο λόγο τους – ιδιαίτερα όσο ανεβαίνουν στα επίπεδα των πτυχίων, προσέχοντας όμως να μην κάνουν λάθη. Ακόμα όμως και αν κάνουν, είναι πλήρως αποδεκτό το να διορθώσουν τον εαυτό τους κατά τη διάρκεια της προφορικής εξέτασης: κάποιοι μαθητές φοβούνται πως έτσι θα επιστήσουν την προσοχή του εξεταστή στο γεγονός πως έκαναν λάθος. Ωστόσο, ο εξεταστής θα το καταλάβει ούτως ή άλλως – αυτή είναι, άλλωστε, η δουλειά του. Οπότε, σε περίπτωση που οι εξεταζόμενοι συνειδητοποιήσουν κάτι τέτοιο, είναι προτιμότερο να διορθώσουν τον εαυτό τους, αφού έτσι θα δείξουν ότι το κατάλαβαν και ότι γνωρίζουν ποιο είναι το σωστό.

Με σωστή προετοιμασία από το φροντιστήριο Αγγλικών και αυτά τα μικρά tips, σε συνδυασμό με θετική σκέψη/ ψυχολογία, είναι σίγουρο πως οι μαθητές που δίνουν προφορικές εξετάσεις Αγγλικών δεν έχουν να φοβούνται τίποτα.

Εάν θέλετε να μάθετε σωστά Αγγλικά, για να πάρετε τα πτυχία Αγγλικών που σας ενδιαφέρουν, επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα κιόλας!

 

 

Επικοινωνήστε Μαζί μας

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ILoveEnglish, ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ 189,
Π. ΦΑΛΗΡΟ, ΑΘΗΝΑ, 17563, ΑΤΤΙΚΗ. τηλ: 210-9889708