Καλέστε μας 210-9889708  

I Love English | Δίγλωσσος εγκέφαλος και ανάπτυξη

Το να μιλάς μία δεύτερη γλώσσα, εκτός από πάρα πολύ ωραίο, είναι και πολύ χρήσιμο! Ειδικά, όμως, αν έχεις την ευκαιρία να μιλάς δύο γλώσσες ταυτόχρονα ως μητρικές τότε είναι πάρα πολλά και τα οφέλη που έχεις, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες. Τι ιδιαίτερο έχουν, όμως, τα δίγλωσσα παιδιά;

Οι περισσότεροι γονείς που μιλούν διαφορετική γλώσσα ο καθένας, επιλέγουν τη γλώσσα που θα μάθει το παιδί να μιλά ως μητρική, αφού φοβούνται να βάλουν τα παιδιά τους στη διαδικασία να μάθουν να μιλούν ταυτόχρονα και τις δύο γλώσσες ως κύριες. Ο βασικότερος λόγος που προχωρούν σε αυτή την επιλογή είναι επειδή φοβούνται μήπως το παιδί δυσκολευτεί ή μπερδεύεται ανάμεσα στις δύο γλώσσες.

Ο περιορισμός αυτής της δίγλωσσης εμπειρίας, όμως, στερεί από τα παιδιά ένα σωρό πλεονεκτήματα που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να τους προσφέρει η διγλωσσία. Η δυνατότητα να έρχονται καθημερινά σε επαφή με δύο γλώσσες από μικρή ηλικία, ακούγοντας και μιλώντας τις, κάνει τον εγκέφαλο των παιδιών να αναπτύσσεται με πιο γρήγορους ρυθμούς. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όμως, η διγλωσσία δεν επηρεάζει θετικά μόνο την εγκεφαλική λειτουργία, αλλά επίσης τη δυνατότητα της συγκέντρωσης. Η εστίαση της προσοχής, σε συνδυασμό με άλλες ικανότητες που σχετίζονται με το νου και τη συνείδηση, όπως για παράδειγμα η κριτική ικανότητα και η ενσυνείδητη λήψη αποφάσεων, εμφανίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό στα παιδιά που μεγαλώνουν σε δίγλωσσο περιβάλλον από ό,τι στα μονόγλωσσα.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα δίγλωσσα παιδιά μπαίνουν από μικρά στη διαδικασία όχι μόνο να αντιλαμβάνονται τις ίδιες έννοιες σε δύο διαφορετικές γλώσσες, αλλά να τις κατανοούν σε βάθος, να τις μεταφράζουν, να τις κρατούν στη μνήμη τους, εστιάζοντας προσεκτικά στην κάθε μία, προκειμένου να μην μπερδεύονται.

Το σημαντικό σε όλο αυτό είναι πως τα παιδιά που μεγαλώνουν μαθαίνοντας να μιλούν δύο γλώσσες είναι ενεργά σε όλη τη διαδικασία. Αυτό σημαίνει πως επεξεργάζονται συνεχώς στοιχεία με το μυαλό τους και το κάνουν συνειδητά, δεν είναι δηλαδή κάτι το οποίο γίνεται αυτόματα. Η ικανότητα της εστίασης της προσοχής, λοιπόν, που αποκτούν μέσω αυτής της διαδικασίας, κάνει τα παιδιά πιο “οργανωμένα”, αφού αναπτύσσουν ικανότητες όπως ο προγραμματισμός, η μεθοδικότητα και ο αυτοέλεγχος, που τους είναι πολύ χρήσιμα σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Κι αν, παρόλο που τα οφέλη αυτά ακούγονται ιδανικά για τα παιδιά, οι γονείς αγχώνονται μήπως η διγλωσσία τα δυσκολεύει; Οι επιστήμονες, μελετώντας τον παιδικό εγκέφαλο των δίγλωσσων, επιμένουν πως η “πρόκληση” της διγλωσσίας όχι μόνο δε δυσκολεύει τα μικρά παιδιά, αλλά τους δίνει ώθηση να αναπτυχθούν θεαματικά τόσο σε νοητικό όσο σε ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο.

Άλλωστε, η επαφή των παιδιών με ξένες γλώσσες ήδη από μικρή ηλικία είναι καθόλα ευεργετική, όπως έχουμε ξαναπεί!

 

 

Επικοινωνήστε Μαζί μας

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ILoveEnglish, ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ 189,
Π. ΦΑΛΗΡΟ, ΑΘΗΝΑ, 17563, ΑΤΤΙΚΗ. τηλ: 210-9889708