Καλέστε μας 210-9889708  

Διατηρήστε νεανικό τον εγκέφαλό σας με ξένες γλώσσες

Τα οφέλη από την εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας δεν περιορίζονται μόνο στη διευκόλυνση της επικοινωνίας μας με άλλους λαούς, στις πόρτες που μας ανοίγει στο εξωτερικό και στην αναβάθμιση των προσόντων μας, αλλά σχετίζονται και με την ανάπτυξη του εγκεφάλου - ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά. Τι γίνεται, όμως, με τον εγκέφαλο των “μεγάλων” όταν αυτοί μαθαίνουν μία ξένη γλώσσα;

Σύμφωνα με αρκετές έρευνες που έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς σε παγκόσμιο επίπεδο, η εκμάθηση ξένων γλωσσών προσφέρει πολλά οφέλη στα παιδιά κυρίως όσον αφορά τη διανοητική τους ανάπτυξη: ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε μικρή ηλικία - ακόμα και στην προσχολική, που δεν έχουν διδαχθεί επίσημα τη μητρική τους γλώσσα - έχει αποδειχθεί πως το μυαλό των παιδιών που μαθαίνουν κάποια ξένη γλώσσα ακονίζεται σε τέτοιο βαθμό που ο εγκέφαλός τους αναπτύσσεται γρηγορότερα. Και ενώ συνήθως οι περισσότεροι επικεντρώνονται στα οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά από την εκμάθηση ξένων γλωσσών, τείνουν να ξεχνούν πως τα οφέλη δεν σταματούν όταν περάσεις κάποια ηλικία: σαφώς τα παιδιά επωφελούνται περισσότερο, εφόσον βρίσκονται ακόμα σε σχετικά πρώιμο στάδιο διανοητικής - ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ένας ενήλικας το μόνο που αποκομίζει κάνοντας μαθήματα Αγγλικών, λόγου χάρη, είναι να μάθει τη γλώσσα!

Αντιθέτως, σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική έρευνα, οι ενήλικες που βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία και μιλούν μία ξένη γλώσσα συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου τους, διατηρώντας τον νεανικό. Εξυπακούεται, βέβαια, πως η έρευνα αναφέρεται σε ανθρώπους που όχι απλώς γνωρίζουν την ξένη γλώσσα αλλά τη χρησιμοποιούν, είτε επειδή κάνουν μαθήματα ξένων γλωσσών είτε επειδή απλώς έρχονται σε επαφή μαζί της, μιλώντας την - εάν είναι δυνατόν και καθημερινά. Με αυτόν τον τρόπο, καταφέρνουν να κρατούν σε εγρήγορση τον εγκεφαλό τους. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα όσο περισσότερες ξένες γλώσσες γνωρίζει και μιλάει κάποιος, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να παρουσιάσει πρόβλημα στη νοητική του λειτουργία: αυτό σημαίνει πρακτικά πως όχι μόνο διατηρεί νεανικό τον εγκέφαλό του, αλλά έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ασθένειες του νου, όπως για παράδειγμα η άνοια. 

Με την εκμάθηση ξένων γλωσσών, λοιπόν, ο ανθρώπινος νους ευεργετείται σε πολύ σημαντικό βαθμό, αφού έρχεται συνεχώς αντιμέτωπος με νέα οπτικοακουστικά ερεθίσματα που βάζουν το νου στη διαδικασία να λειτουργεί αδιάκοπα. Επομένως, ο εγκέφαλος δεν αδρανεί - η αδράνειά του είναι άλλωστε εκείνη που προκαλεί τις διανοητικές ασθένειες. Έτσι, ο νους παραμένει υγιής, ακόμα κι όταν περνούν τα χρόνια.

Όσο χρονών κι αν είστε, συνεπώς, υπάρχει ένας πολύ σημαντικός λόγος να μάθετε μία ξένη γλώσσα!
 

Επικοινωνήστε Μαζί μας

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ILoveEnglish, ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ 189,
Π. ΦΑΛΗΡΟ, ΑΘΗΝΑ, 17563, ΑΤΤΙΚΗ. τηλ: 210-9889708