Καλέστε μας 210-9889708  

Είναι το μάθημα Αγγλικών στο σχολείο επαρκές; | I Love English

Η χρησιμότητα των Αγγλικών αναγνωρίζεται από όλους, ακόμα και από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όχι μόνο του εξωτερικού αλλά επίσης από τα ελληνικά, που έχουν εντάξει πολλά χρόνια τώρα την παγκόσμια πλέον γλώσσα στα μαθήματα. Είναι, όμως, επαρκείς οι γνώσεις Αγγλικών που προσφέρει το σχολείο;

Το να γνωρίζει κάποιος Αγγλικά θεωρείται κάτι παραπάνω από απαραίτητο στην εποχή μας: όπως έχουμε αναφέρει, τα Αγγλικά χρησιμοποιούνται παντού στην καθημερινότητά μας – ακόμα και στα πιο απλά πράγματα, όπως λόγου χάρη σε προϊόντα του σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα όποιος δε γνωρίζει τη γλώσσα να συναντά αρκετές δυσκολίες. 

Σίγουρα τα παιδιά στο σχολείο μαθαίνουν Αγγλικά, αλλά, σύμφωνα και με σχετική έρευνα του 2013 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, οι γνώσεις που αποκομίζουν οι μαθητές δεν είναι επαρκείς

Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι πολλοί: αρχικά, η προκαθορισμένη από το Υπουργείο Παιδείας ύλη δεν έχει ως στόχο την προετοιμασία των μαθητών για τις εξετάσεις των πτυχίων από τα πανεπιστήμια του Cambridge ή του Michigan – που συνήθως προτιμούν οι μαθητές Αγγλικών. Τα πτυχία των πανεπιστημίων αυτών έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις, κάνοντας απαραίτητη τη συντονισμένη προετοιμασία σε συγκεκριμένες ενότητες, όπως το Speaking ή το Listening, για παράδειγμα, πράγμα που δε συμβαίνει στο σχολείο.

Επιπλέον, το γεγονός ότι ο μέσος αριθμός μίας σχολικής τάξης είναι οι 25 μαθητές δυσκολεύει πολύ τη δουλειά των καθηγητών. Όταν ο αριθμός των μαθητών είναι τόσο μεγάλος, ο δάσκαλος Αγγλικών δεν μπορεί να δώσει την απαραίτητη προσοχή σε κάθε μαθητή ξεχωριστά λόγω χρόνου. Έχοντας να διαχειριστεί τόσα παιδιά, ο δάσκαλος δεν μπορεί να γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίον μαθαίνει ο κάθε μαθητής καλύτερα, σε ποια σημεία συναντά δυσκολίες και σε ποιο επίπεδο γνωρίζει ήδη Αγγλικά. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με το γεγονός ότι η ύλη πρέπει να προχωρήσει σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου, το να εστιάσει ο δάσκαλος σε κάθε μαθητή είναι σχεδόν αδύνατο, με αποτέλεσμα η ποιότητα εκμάθησης της γλώσσας να είναι χαμηλότερη από αυτή που προσφέρεται σε ένα εξειδικευμένο φροντιστήριο Αγγλικών.

Ένας λόγος ακόμα που τα ελληνικά σχολεία δεν κρίνονται “επαρκή” ως προς τα Αγγλικά που διδάσκονται τα παιδιά είναι, επίσης, η απουσία νέων εκπαιδευτικών – τεχνολογικών μεθόδων που βοηθούν σημαντικά στην κατανόηση – αφομοίωση της γνώσης.

Τελικά, ίσως αυτοί οι παράγοντες να δικαιολογούν τη γενικότερη δυσπιστία που υπάρχει ως προς την ποιότητα της εκπαίδευσης αναφορικά με το μάθημα των Αγγλικών στα σχολεία, η οποία – όπως φαίνεται από έρευνες – είναι για τα καλά εντυπωμένη στο μυαλό γονέων και μαθητών. Γι' αυτό, άλλωστε, στρέφονται στα φροντιστήρια Αγγλικών, όπου η εκπαίδευση γίνεται πιο δομημένα, φτάνοντας σε βάθος, έτσι ώστε να καλύπτει όλες τις εκφάνσεις, ενώ έχει ως γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες, όπως επίσης το επίπεδο κάθε μαθητή.

Φυσικά, πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Ωστόσο, σύμφωνα με αρκετές έρευνες, το σχολείο δεν προσφέρει το υψηλό επίπεδο εκμάθησης Αγγλικών που προσφέρουν τα φροντιστήρια Αγγλικών.

 

Επικοινωνήστε Μαζί μας

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ILoveEnglish, ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ 189,
Π. ΦΑΛΗΡΟ, ΑΘΗΝΑ, 17563, ΑΤΤΙΚΗ. τηλ: 210-9889708